ITINERARI D’APRENENTATGE BASAT EN CONCEPTES CIENTÍFICS
Economia Circular
Objectius Generals:
- Explorar el concepte de l’Economia Circular;
- Explorar el concepte de l’Economia Lineal;
- Explorar la reducció de la contaminació i els residus;
- Explorar la reutilització dels materials;
- Explorar la regeneració dels materials naturals;
- Desenvolupar la comprensió dels sistemes que recolzen l’economia circular.
Resultats d’aprenentatge esperats:
L’infant serà capaç de:
- Explicar els beneficis de reduir la contaminació i els residus;
- Explicar els beneficis de reutilitzar els materials;
- Explicar els beneficis de regenerar sistemes naturals;
- Ser emprenedor en el seu enfocament per participar en una economia circular.
Avaluació:
Per avaluar rigorosament l’itinerari d’aprenentatge, el/la professor/a i els infants han de documentar tot el procés, des de la primera discussió. Cal animar els infants a ser documentalistes. Demanar a cada nen/a que n’ entrevisti a d’altres sobre la efectivitat de les unitats d’aprenentatge . L’ús d’imatges fixes de vídeo o àudio i també visuals és perfecte. A continuació, el/la professor/a pot guiar els infants en el procés d’edició, es pot veure una copia impresa de la història d’aprenentatge, el llibre de retalls o un vídeo editat. El procés d’edició ajudarà el/la professor/a i els infants a revisar i examinar les dades més d’aprop per poder prendre decisions informades sobre com avançar en el camí de l’aprenentatge.
Mentre observa les dades recopilades conjuntament, el/la professor/a treballarà amb la tendència natural dels nens a qüestionar i els animarà a afinar els seus mètodes de qüestionament cap al qüestionament socràtic perquè la discussió sigui reflexiva, enfocada i retingui l’interès.
Encara que l’itinerari d’aprenentatge es centra en les relacions sostenibles, que s’enfoca en el pilar social de la sostenibilitat, l’itinerari està dissenyat per incorporar els pilars ecològics i econòmics també, degut a l’ús de materials. Mentre que aquest aprenentatge és incidental, en el moment de l’avaluació, el professor destaca aquest aprenentatge als nens i pregunta: “Què més podem fer? Què més podem fer per assegurar-nos que les persones que fan roba, cotxes, ordinadors, telèfons o joguines siguin tractats justament com treballadors?” Això sembla recolzar el pensament emprenedor.
Mentre examina les dades, el/la professor/a contrasta l’aprenentatge documentat amb les habilitats de sostenibilitat, així com amb les habilitats STEAM. En aquest Itinerari d’aprenentatge, hi ha hagut oportunitats per al pensament matemàtic, exploracions químiques, enginyeria i emprenedoria. Què ha funcionat? Què no? Quines oportunitats inesperades han sorgit i què es va passar per alt?
Estructura de l’Itinerari:
Aquest itinerari d’aprenentatge comença a l’equinocci de tardor i continua fins al solstici d’estiu. Els projectes a llarg termini incorporats en aquest itinerari d’aprenentatge, la Cafeteria de Reparacions i el Pati de Reparacions, es programen pels voltants de l’equinocci de tardor i es desenvoluparan, modificaran i ajustaran al llarg de l’any. L’Intercanvi de Roba sense Malbaratament es duu a terme cap a l’1 de novembre (Samhain, el punt mig entre l’equinocci de tardor i el solstici d’hivern). Les Festes es fan tant en els Equinoccis como en els Solsticis. En aquesta primera unitat d’aprenentatge, els nens i nenes exploren les diferències entre l’ús de materials en una economia lineal; comprar coses, trencar-les i llençar-les i una economia circular: les teves coses, cuida-les, mantén-les i reutilitza-les.
Etapa I – Cafeteria de Reparacions
Aquesta unitat d’aprenentatge busca demostrar com es poden mantenir els materials en ús, en una economia circular. El professorat lidera la discussió amb els infants sobre com perceben les seves joguines i materials d’aprenentatge. La idea aquí és animar als nens i nenes, pares, mares i educadores a valorar les coses que fem servir a diari com joguines, roba, materials valuosos, en oposició a objectes d’un sol ús que podem utilitzar i llençar.
- Cafeteria de Reparacions – Planificar i dissenyar una cafeteria de reparació sistematitzada per restaurar materials per a projectes
Etapa II – Pati de Restauracions
El professorat guia una discussió sobre la reutilització d’objectes. “Què fem amb els materials que no es poden reparar? A vegades, quan reparem una joguina, una cadira o un llibre tants cops, deixa de ser una joguina, un llibre o una cadira. Què fem doncs amb això? Ara que la primera unitat ha plantejat com mantenir els materials en l’ús per al seu propòsit, la segona unitat parla del què fem amb els materials que no poden funcionar de la forma en què van ser dissenyats o són innecessaris per a les necessitats de la classe. Aniria molt bé que els infants poguessin visitar un dipòsit de ferralla per tenir l’oportunitat de veure els materials rebutjats com un tresor que no és brossa. Aquí és on els llibres i els recursos digitals poden ajudar el professorat a mostrar als nens i nenes que la gent sempre ha reutilitzat els materials i continua fent-ho a una escala a vegades extraordinària.
- Pati de Restauracions – Planificar i dissenyar un pati de restauració sistematitzat per preservar els materials per a projectes i participar en una economia circular que valori els materials i els mantingui en ús en lloc de fer-ho a la paperera de “reciclatge”
Etapa III – Mantingui-ho net!
A les unitats 1 i 2 es mira de demostrar com l’economia circular funciona de manera pràctica i també es mostra com produir menys residus i contaminació que amb l’economia lineal. La unitat 3, anomenada “Deixa-ho Net” té com a objectiu ampliar les formes que tenim de mantenir l’ús dels materials.
- Mantingui-ho net! – Crea productes de neteja respectuosos amb el medi ambient
Etapa IV – Intercanvi de roba sense malbaratamen
L’objectiu d’aquesta unitat és abordar el tema complicat i sensible de la moda ràpida. Aquest és un tema delicat per a moltes famílies, pel que el professorat ha de plantejar aquest tema amb cura, sense fer supòsits ni jutjar. Podem dir que és un tema inevitable per a qualsevol professor/a que vulgui donar suport a les habilitats de sostenibilitat, ja que la moda ràpida és actualment vigentl i s’oposa directament a una economia circular i pràctiques sostenibles. L’objectiu d’aquesta unitat és ajudar els nens i nenes a mantenir l’equilibri de tractar la seva roba amb respecte i preocupar-se’n.
- Intercanvi de roba sense malbaratamen – Disseny i creació d’un vídeo curt per mostrar els projectes de classe
Etapa V – Festa de Tardor sense Malbaratament
L’objectiu d’aquesta unitat és demostrar que unir-se a una economia circular no només redueix els residus, és menys útil per al medi ambient i estalviar diners, sinó que també pot ser divertit i bonic. Les festes d’aniversari i altres celebracions sovint generen varies bosses plenes de residus que no es poden reciclar. Habituar-se a organitzar festes sense utilitzar materials d’un sòl ús pot requerir un temps per acostumar-s’hi, però si es planteja com a un pla sòlid, pot ser alegre i emocionant.
- Festa de Tardor sense Malbaratament – Dissenyar, planificar, acollir una trobada sense residus amb l’objectiu de regenerar un sistema natural mitjançant la plantació de pol·linitzadors que suporten bulbs que floriran a la primavera