Amb les meves mans puc crear, amb el meu cos puc dir, amb la meva ment puc actuar

ITINERARI D’APRENENTATGE CREAT PER LA COMUNITAT D’APRENENTATGE


Amb les meves mans puc crear, amb el meu cos puc dir, amb la meva ment puc actuar

Autors: F. Caccioppola, A. Mirra, I. Culcasi

Objectius Generals

  • Camp d’experiència ‘El jo i l’altre’: jugar amb els altres, comparar-se amb els companys; observar l’entorn i comprendre les diferents relacions entre les persones.
  • Camp d’experiència “Imatges, sons i colors”: comunicar-se, expressar emocions i contar històries a través del llenguatge corporal; explorar possibilitats sonores-expressives i simbòlic-representacionals.
  • Camp d’experiència ‘El cos i el moviment’: experimentar plenament la pròpia corporeïtat, percebent el seu potencial comunicatiu i expressiu.
  • Camp d’experiència “Coneixement del món”: observant acuradament els entorns i fenòmens naturals, notant els seus canvis.

Resultats d’Aprenentatge Esperats

Camp d’experiència ‘coneixement del món:

  • Explorar la realitat i descriure la vida en ella, elaborant idees personals per comparar-les amb les dels companys/es (camp d’experiència: coneixement del món)

Camp d’experiència ‘imatges, sons, colors’:

  • Desenvolupar habilitats perceptives, cultivant el plaer del gaudir, la producció i la invenció 
  • Comprendre i experimentar les pròpies emocions a través del llenguatge corporal 
  • Conèixer el paisatge sonor a través d’ activitats de percepció

Estructura de l’ itinerari d’aprenentatge

Activitat 1: – El que és produït per la naturalesa VS el que és produït per l’home:

El mestre mostra imatges a la pissarra interactiva: paisatges naturals poblats per plantes i animals (mar, muntanya, llac, turó) i creats per l’home (ciutat, parc d’atraccions, museu, etc.) i demana als infants que identifiquin si és un producte de la natura o un producte de l’home.

Després, el mestre fa que el grup de classe escolti algunes peces, convidant-los a representar-les a través dels seus cossos a l’espai:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=rBrd_3VMC3c&ab_channel=LouisArmstrongVEVO
  2. https://www.youtube.com/watch?v=HNBCVM4KbUM&ab_channel=BobMarleyVEVO
  3. https://www.youtube.com/watch?v=jMyIK2yffBo
  4. https://www.youtube.com/watch?v=Vppbdf-qtGU

i demana als nens/es que els associïn amb el món natural VS el món fet per l’home.

Preguntes mentre escoltes: “Com et fa sentir aquesta cançó?”, “En què et fa pensar?”, “En la teva opinió, quin so descriu millor els mons naturals i artificials?”

La primera activitat acaba amb el treball gràfic a mà: els nens/es dibuixen el paisatge que més els va intrigar / els va interessar amb pintures a mà.

Activitat 2 – Paisatge natural modificat per l’ home

El professor mostra imatges a la pissarra interactiva de paisatges naturals contaminats (platges amb escombraries – illa de plàstic – ciutats brutes, etc.) Se’ls demana als nens/es que identifiquin quines accions contaminen aquests paisatges (per exemple, llençar paper, deixar les escombraries a terra, etc.). Després, el mestre porta els dibuixos als nens/es i els/les convida a “contaminar” el dibuix produït: adjuntant paper de rebuig i altres petits materials de rebuig.

Post-contaminat Circle Time: el professor guia la reflexió a través de preguntes estimulants com: “Què ha canviat en el teu dibuix?” “Què va causar el canvi?” “Quina versió del dibuix prefereixes?”  “Com podem millorar el dibuix i a través de quines accions?” i “En el món real, què podem fer per millorar-lo?”

Activitat 3 – Ensumem-nos les mans en l’educació a l’aire lliure

La mestra porta els nens/es a una excursió juntament amb voluntaris de Plastic Free que netegen espais públics com platges o parcs. El mestre produirà una documentació fotogràfica del dia que es compartirà amb les famílies i els infants.

Avaluació

El mestre dividirà els nens/es en grups petits i els demanarà que treballin a les fotografies en l’activitat ‘ensumem-nos les mans’, donant les instruccions següents:

  • Identifica abans i després de netejar i endreça les fotos
  • Reconèixer elements contaminants i tancar-los en un cercle
  • Reconèixer paisatges: elements naturals vs. artificials

Els nens/es, juntament amb la mestra, creen una petita coreografia basada en els moviments realitzats per netejar el paisatge natural i tots/es ballen junts/es la cançó que més els va impressionar o una de nova escollida per ells/es.

Referències

  • Indicazioni Nazionali per il Curricolo della scuola dell’infanzia
  • Fiorin, I. (2016) Oltre l’aula. La proposta del Service Learning. Mondadori Università.
  • Bova, A. (2003). Giocare con la musica. 95 giochi musicali per insegnanti, educatori, genitori e per divertirsi con gli amici.
Skip to content