LEARNING PATHWAY BASED ON SCIENTIFIC CONCEPTS
Foc!
Objectius Generals:
- Desenvolupar habilitats de farratge estacional;
- Desenvolupar la comprensió de la combustió;
- Desenvolupar habilitats relacionades amb el foc;
- Desenvolupar la comprensió de la relació entre el foc i els humans;
- Explorar el concepte de combustible;
- Aprofundir el coneixement dels arbres;
- Desenvolupar l’autoconsciència;
- Desenvolupar l’emprenedoria.
Resultats d’aprenentatge esperats:
El/la nena serà capaç de:
- Explicar com es poden fer servir els arbres com a combustible;
- Manipular una pedra de sílex;
- Buscar llenya;
- Ajudar a encendre un foc.
Avaluació:
Per avaluar rigorosament l’itinerari aprenentatge, El/la professor/a i els infants han de documentar tot el procés des de la primera discussió. Anima els/les nens/es a ser documentalistes. Demana a un/a nen/a que entrevisti altres persones sobre l’eficàcia de les unitats d’aprenentatge. L’ús d’imatges fixes de vídeo o àudio i visuals és ideal. Després, el/la professor/a pot guiar els/les infants en el procés d’edició, ja sigui una còpia impresa de la història d’aprenentatge, el llibre de retallades o un vídeo editat. El procés d’edició ajudarà el/la professor/a i els/les nens/es a revisar i examinar les dades de més a prop per poder prendre decisions informades sobre com avançar en l’itinerari de l’aprenentatge.
Mentre observa les dades recopilades pel/per la professor/a i els/les nens/es, el/la professor/a treballarà amb la tendència natural dels nens a qüestionar i els encoratjarà a afinar els seus mètodes de qüestionament cap al qüestionament socràtic perquè la discussió sigui reflexiva, enfocada i retingui l’interès.
Tot i que l’itinerari d’aprenentatge se centra en el foc, que destaca el pilar ecològic de la sostenibilitat, l’itinerari està dissenyat per incorporar els pilars social i econòmic també quan considera el cost social de l’escassetat de combustible i reduint contaminació i residus. Mentre que aquest aprenentatge és incidental, al moment de l’avaluació, el/la professor/a destaca aquest aprenentatge als/a les nens/es i pregunta: “Què més podem fer? Què més podem fer assegurar hi ha prou combustible per a tothom? Què podem fer per fer servir el combustible de forma més eficaç? Quin combustible hauríem d’evitar?” Això sembla recolzar el pensament emprenedor.
Mentre examina les dades, el/la professor/a contrasta l’aprenentatge documentat amb les habilitats de sostenibilitat i amb les habilitats STEAM. En aquest itinerari d’aprenentatge, hi ha hagut oportunitats per a pensament matemàtic, exploracions químiques, enginyeria i emprenedoria. Què ha funcionat? Què no? Quines oportunitats inesperades han sorgit i quines s’havien passat per alt?
Estructura de l’Itinerari:
Aquest itinerari d’aprenentatge té com a objectiu desenvolupar la consciència dels/de les infants i professors/es sobre el combustible, els usos i les implicacions dels usos a través de l’aprenentatge pràctic.
Etapa I – Coneix els picapedrers
Aquest itinerari d’aprenentatge comença a Samhain (el punt mitjà entre l’equinocci de tardor i el solstici d’hivern) i continua fins al solstici d’estiu. En aquesta primera unitat d’aprenentatge, els/les nens/es es familiaritzen amb una pedra de sílex i com crea espurnes per encendre un foc.
- Coneix els picapedrers – Entendre el foc. Introduir l’ús, el propòsit i la ciència d’un sílex
Etapa II – Llanterna Antiga
La unitat d’aprenentatge següent busca explorar més el concepte de combustible per a humans i com els seus ancestres creaven llum després de caure la nit.
- Llanterna Antiga – Crea una llanterna de crema d’oli vegetal
Etapa III – Buscant llenya
Aquesta unitat pretén aprofundir la comprensió dels nens sobre els combustibles i estendre l’aprenentatge de la Unitat 1. Coneix els picapedrers.
- Buscant llenya – Aprofundir en la comprensió del foc i el combustible. Què cremem i quin efecte té això en el medi ambient? Com podem farratge per a llenya que no tindrà un efecte negatiu sobre la qualitat de l’aire?
Etapa IV – Fent foc
Aquesta quarta unitat d’aprenentatge busca ajudar els/les nens/es a desenvolupar habilitats amb el foc i posar tot el que han après al camí fins ara per fer-lo servir amb una foguera a l’aire lliure. Encendre el foc ajudarà els/les nens/es a afinar les seves habilitats amb el sílex i el farratge.
- Fent foc – Planificació i disseny d’un foc a l’aire lliure eficaç. Com podem planificar un incendi que no malgasti combustible, que durarà, que cremarà de manera eficient?